Om keramiktillverkning av Viskans lera
Att tillverka kärl av lera från Viskan har gamla anor, vid arkeologiska utgrävningar i Veddige har arkeologer funnit två kärl som är omkring 6000 år gamla. I det ena kärlet fanns ett förkolnat frö av kubbvete, vilket gör att forskare kan belägga veteodling vid denna tidiga tidpunkt så långt norrut som Viskadalen. Kärlen från yngre stenåldern kallas trattbägare och de sänktes troligen i Viskan som offerkärl. Varför är inte helt klarlagt, men vi kan spekulera…sänktes offerkärlet med dess innehåll ned i floden för att visa vördnad och respekt till floden?
Under 1700- och framförallt 1800-talen blev trakten kring Viskan, särskilt Skene känd för sina många kruk- och kakelugnsmakarverkstäder. Där fanns också ett flertal tegelbruk som tillverkade tegel av Viskans lera. I och med industrialiseringen försvann den småskaliga och lokala tillverkningen av bruksgods och tegel så småningom ett efter ett. Det sista krukmakeriet som lades ned var Anjous Krukmakeri, som idag är ett museum.
Skålen som tagits fram för Viskanpriset är formgiven av konstnärerna Theo Ågren och Eva Hild. Den lilla behållaren för vatten eller annat är tummad i blålera från Viskan och bränd i 1100 grader. Den enkla formen är inspirerad av trattbägarkeramik och det lokalt producerade lergods som tidigare tillverkats i trakten. Kärlet är dekorerat med en rad av inristade V – V som i Vågor, Vatten och Viskan.
Exempel på keramik tillverkad på Anjougården i Skene.
Fotografi: Theo Ågren
Om Viskanpriset
Priset delas ut årligen till någon eller några som har gjort goda insatser i avrinningsområdet och som långsiktigt främjar vattenkvaliteten. Det betyder att kandidaten uppfyller minst ett av prisets kriterier:
har genomfört verksamhetsidéer eller innovationer inom vattenområdet
har bidragit med forskning som flyttat fram arbetet
har arbetat med naturvårdande insatser
har gjort informationsinsatser om Viskans värdefulla miljö och natur
har genomfört insatser som är extra utmärkande, eller
har genomfört insatser som stärker både social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet
Priset delas ut till företag, organisationer eller personer som bor i eller är verksamma inom Viskans avrinningsområde. Prissumman är 2000 kronor och kan delas av flera pristagare. Pristagaren utses av Viskans vattenråds styrelse. Nomineringstiden pågår årligen under februari–mars och förslag på kandidater får lämnas av alla som bor eller är verksamma inom avrinningsområdet.
Markus Lorch, Viskan norr om Borås
Fotografi: Theo Ågren
Pristagare Viskanpriset 2021:
Markus Lorch - Viskan norr om Borås
Motivering:
Viskanpriset delas i år ut till en person som tagit initiativ till och genomfört viktiga åtgärder I avrinningsområdet. Pristagaren har uppfyllt flera av prisets kriterier men framförallt bidragit till naturvårdande insatser och till hållbar utveckling. Pristagare är Markus Lorch för sitt arbete med åtgärder i Viskan norr om Öresjö.