processvatten - påbörjade delarbeten

Oraklet säger: ett hål är en ihålig hög

tm (Tove Möller) | ingen Å Är en Ö - Rydals museum 2022

En skapelseberättelse om ett orakel som föds i Viskan. Dens kropp består av de föroreningar som sitter i bottensedimentet; koppar, zink, kvicksilver, krom, dioxiner, dieldrin, ddt, dde och pah. När ån muddras och sedimentet hamnar på en plats, får en kropp föds oraklet. 

Ett försök att lyssna med ån, att ställa sig bredvid den, se hur saker hänger ihop. Ett sätt att hamna under ytan där perspektiven får förvrängas och annat kan få finnas. 

Ljud och skulptur i tre akter.

Läs mer om projektet här

Fotografi: Jean-Baptiste Beranger

(Materiella) Platsinspelningar |

MASU - Mattias Gunnarsson & Susanne Westerberg

"(Materiella) Platsinspelningar" är ett pågående skulpturprojekt som vi, MASU, satte igång våren 2018. Materialet i projektet är 3000 trä-läkt som fogas samman med buntband till skulpturer/strukturer i relation till platsen. Det samlar under sina flyttar spår från möten med människor, andra-än-människor, väder och omgivningar. Läkten är i ständig, långsam rörelse och vårt mål är att flytta dem tio gånger. Läkten som var nysågad, ljus och ren i maj 2018 har nu mörknat av tid och väder, blivit ritad, skriven och målad på och nött av mossa och svamp. Under processen har vi träffat invånare, besökare, curators och kommunanställda likaväl som stadsarkitekter, skogsarbetare, joggare, hundar och förskolebarn. Vi har också träffat rådjur, myggor, myror, olika träd och havet. Inspelningarna är också i oss.

Läs mer om projektet här

Fotografi: MASU

Åabusen

Ulrika Jansson | ingen Å Är en Ö - Rydals museum 2022

Skrämselväsendet Åabusen i ån Viskan återuppväcks genom ett platsspecifikt arbete av Ulrika Jansson i Rydal. Åabusen materialiseras i en stor stickad textil som gestaltar vattenformationer i stop‐motion film, uppburen av en grupp människor i en rituell procession och som en skulptural form. Resultatet visas under en publik ceremoni och som en film‐ och ljudinstallation på utställningen Ingen å är en ö 2022.

Projektet utforskar ett uråldrigt språk, där naturfenomen subjektifieras av människan och blir meningsskapande. Utgångspunkten är Åabusen, ett lokalt skrämselväsen, frambringat ur dialogen mellan människa och natur för att freda barn från de farliga virvlarna i ån Viskan, invid vattenkraftverket i Rydals spinneri. Våren 2022 sker ett platsspecifikt arbete i Rydal som återuppväcker Åabusen ur derivaten: vattenkraftverkets fördämningar; de plötsliga vattenförskjutningarna, lokalbornas vittnesmål och försummade skrönor. Genom konstverket formas nya relationer, ritualer och myter om Åabusen. Att återuppliva människans dialogiska kapacitet med sin omgivning är en nyckel till att förändra relationen till vår omvärld.

Ulrika Jansson i samarbete med Louise Christiansson och studenter från Textildesign på Textilhögskolan.

Jesper Norda: Fåglad (version 2021)

Fåglad (version 2021)

Jesper Norda | Boy konsthall, 13 nov - 12 dec 2021

När Jesper Norda flyttar in på Boy konsthall skapar han plats för lyssnandet. Under året har han besökt de små sjöar i Bollebygd som ingår i Viskans vattenflöden, sjöar belägna i området mellan riksväg 40 och vägen mot Hyssna. Med utgångspunkt i ett litet skogsområde som ligger mellan två av dessa många sjöar, Smulingtjärnen och Stora Ringtjärnen, har han skapat ljudverket och installationen Fåglad (version 2021).

Smulingtjärnen och Stora Ringtjärnen är belägna på 174 m ö.h och avståndet mellan sjöarna är mindre än hundra meter. Dock, mellan dessa sjöar löper en osynlig gränslinje, Smulingtjärnen rinner ut i Rolfsån och Stora Ringtjärnen rinner ut i Viskan. Denna plats har Norda närmat sig med tankar kring lyssnandet: det passiva lyssnandet, det aktiva lyssnandet och de olika spänningslägen som finns däremellan.

Jesper Norda har sin bakgrund som musiker men ungefär halvvägs in i utbildningen till tonsättare växlade han över till bildkonsten. Allt sedan dess har han arbetat parallellt med musik och bildkonst, alltid lika konstnärligt konsekvent. I bildkonsten expanderar den konceptuella grunden i enkla rumsliga ingrepp av ljud, objekt, text eller ljus, ibland approprierande till andra konstnärliga uttryck, ibland kopplat till rent subjektiva erfarenheter.

Läs mer om Jespers projekt här

Curatorer Theo Ågren & Thomas Laurien, konstnär Jesper Norda

BoyKonsthall_GIBCA_event-23.jpg

Återkoppling del 1 - ett lyssnande performance i och över vattnet vid Viskan

Isak Eldh | GIBCA Extended, 3 oktober 2021

Isak Eldh utgick i sitt performance vid och i Viskan från skillnaderna mellan ljudets rörelse och egenskaper i luft respektive i vatten.

Det var ett försök att upprätta ett lyssnande och ett samspel mellan två vanligtvis skiktade världar. En gemensam musik, men också skillnader och dubbelheter.

Isaks performance genomfördes som en programpunkt under Synvändor i Sjuhärad på Rydals museum, i samarbete med Art Center Sjuhärad och GIBCA extended

Se fler bilder här!

Fotografi: AnnaCarin Isaksson

YTA – Nycirkusfestival Rydal

Under Nycirkusfestival i Rydal den 11-12 september uppfördes verket YTA i och ovanför Viskan.

Medverkande: Lina Ekdahl – poet, Klara Mossberg – lindansare och luftakrobat, Tove Möller – ljud- och installationskonstnär, Ella Blixt – musiker samt Jessica Lindberg – textilkonstnär. Konstnärlig ledare: Louise Moesgaard Witthöft.

Se en kort film om föreställningen här

Se fler bilder här

Fotografi: Thomas Laurien

Ängen vid bäcken

I december 2020 skulle ”Skimmer och härvor” ha inlett ett samarbete med elever från ”Bild och formgivning”/Estetiska programmet vid Bäckängsgymnasiet. Vi hade förberett en workshop där eleverna skulle arbeta med temat ”kulverterat vatten”, dvs de vattendrag som människor av olika anledningar har lett om i rör och grävt ner under marken. Ett sådant kulverterat vattendrag, Salängsbäcken, rinner under själva Bäckängsgymnasiet – skolan som byggdes på ängen vid bäcken.

Några dagar innan samarbetet skulle ha börjat stängdes skolan ner pga Covid19-pandemin. Men vår egen nyfikenhet hade väckts och behövde stillas, och ur den drivkraften föddes idén till studiecirkeln ”Flow Feelers”.

I september 2021 kunde vi äntligen möta eleverna igen. 

Läs mer och se fler bilder här

Thomas Laurien & Theo Ågren

Fotografi: Thomas Laurien

Colors of Denial

Under drygt 100 år skiftade Viskans vatten i färg i takt med textilindustrins verksamheter.

Idag är Viskans vatten betydlig klarare, produktionen och följderna av den har förflyttas.

Men på botten av ån ligger föroreningarna sedimenterade och lagrade.

Caroline Mårtensson

Läs mer och se fler bilder här

Fotografi: Caroline Mårtensson

Fågel fisk eller mittemellan

Konstkollo på Rydals museum arrangerat i samarbete med Domen konstskola

Läs mer om konstkollo här

Att umgås

Text av Lina Ekdahl, fotografi Theo Ågren.

Publicerad i Inte bara vatten, Balder. Nr 2 2021

Läs texten här

Hon heter Wiska

Genom design och konstnärligt utforskande uppmärksammar jag Viskan, som genom åren blivit allvarligt märkt av människans handlingar. Jag närmar mig ån kritiskt och reflekterande för att undersöka hur ett samspel mellan dess mänskliga liksom icke-mänskliga invånare kan uppnås. På så vis riktar jag ljuset mot en av många platser på planeten som ligger i skuggan av våra handlingar. Jag vill med detta arbete försöka minska avståndet mellan människan och hennes miljö och konkretisera deras ekologiska oskiljaktighet.

Mathilda Dahlquist

se mer av projektet här

Fotografi: Mathilda Dahlquist

hå2.jpg

Viskanpriset

Viskans vattenråd instiftade 2021 ett pris som skall delas ut till en person eller organisation som gjort en värdefull insats för Viskans välmående. Förutom en summa pengar får pristagaren en prispokal i form av en keramisk skål, formgiven av Theo Ågren och Eva Hild.

Läs mer här!

Fotografi: Theo Ågren

Flow Feelers - studiecirkel i tillämpad ekofeminism för män

Flow Feelers är en kombination av en studiecirkel och ett konstprojekt, som i ekofeministen Val Plumwoods anda utforskar det kulverterade vattendraget Salängsbäcken i Borås. I en serie möten undersöker vi relationer mellan Salängsbäcken, människor och fler-än-människor. Hur såg dessa ut när staden föddes, hur ser de ut idag, och framförallt, hur skulle de kunna se ut i framtiden?

Cirkelledare: Thomas Laurien & Kennet Öhlund

I samarbete med Studiefrämjandet Sjuhärad.

Läs mer här!

Fotografi: Theo Ågren

Konstverkstan 1.jpg

Skaparverksta´n

Under våren 2021 gick en grupp låg- och mellanstadiebarn i dialog med Viskan och dess invånare: stora som små, väsen och varelser som finns i både fantasin och verkligheten.  

Terminen avslutades med en landart-utställning som riktade sig till Häljadalens invånare. Häljadalen är ett litet grönområde i en restaurerad ravin, med ett litet vattendrag som rinner ut i Viskan.  

Skaparverksta´n drivs av den ideella kulturföreningen Marks Konstgrafiska Verkstad i Kinna i samarbete med ABF Sjuhärad.

Läs mer här!

Fotografi: Thomas Laurien

Ingen Å Är en Ö

Idén till det essäistiska delprojektet ”Ingen Å Är en Ö” föddes när vi byggde projektrummet på Rydals museum sommaren 2020. Vi tänker oss en sammanställning av reflektioner, tankar, påståenden, berättelser – från A till Ö – i en mängd olika format och genrer. Det gemensamma för alla bidragen är att vi utgår från någon aspekt av vattenkroppen Viskan. ”Ingen Å Är en Ö” kommer att landa i en tryckt bok och/eller en rumslig fast eller tillfällig installation. Kika in här då och då för att se hur detta delprojekt växer fram!

Redaktörer/curatorer: Theo Ågren & Thomas Laurien

Fotografi: Theo Ågren